Data |
Śniadanie |
Składniki |
Obiad |
Składniki |
Podwieczorek |
Składniki |
Poniedziałek 22.04.2024
|
Chleb z masłem30g |
Mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii) |
Zupa brokułowa z ziemniakami200g |
Woda, ziemniaki, brokuł, śmietana(białka mleka, żywe kultury bakterii), marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki |
Chleb z masłem30g |
Mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii) |
Płatki kukurydziane na mleku100g |
Mleko2%, płatki kukurydziane bezglutenowe(gryz kukurydziany, cukier, sól) |
Ryż zapiekany z jabłkami polany śmietanką100g |
Ryż, jabłka, mleko, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii), śmietana(białka mleka, żywe kultury bakterii), cukier, cynamon |
Schab pieczony15g pomidor |
Mięso wieprzowe od szynki, sól, przyprawy, białko sojowe, białko wp. |
|
Suszone jabłka |
|
Kompot150g |
Woda, maliny, jabłka, śliwki, cukier |
Herbata z cytryną150g |
|
|
240kcal |
|
494kcal |
|
236kcal |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wtorek 23.04.2024 |
Chałka z masłem35g |
Mąka pszenna, woda, drożdże, sól , masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii) |
Rosół z makaronem200g |
Woda, dramstik, makaron(mąka pszenna, jaja, woda), marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, kapusta włoska |
Koktajl jogurtowo-truskawkowy150g |
Truskawki, jogurt naturalny(białka mleka, żywe kultury bakterii), cukier |
Powidło śliwkowe5g |
Śliwki, cukier, woda, pektyny owocowe |
Ziemniaki150g |
Ziemniaki z wody |
Biszkopcik, 217kcal |
Mąka pszenna, jaja, woda, cukier |
|
Mleko150g |
Mleko2% |
Dramstik pieczony 1szt. |
Dramstik z kurczaka, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii), przyprawy |
|
|
|
Mandarynka, 242kcal |
|
Buraczki ćwikłowe60g |
Buraczki ćwikłowe, ocet jabłkowy, sól, cukier |
|
|
|
|
|
Kompot150g, 539kcal
|
Woda, malina, truskawka, cukier |
|
|
|
Środa 24.04.2024 |
Chleb mieszany z masłem30g |
Mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii) |
Zupa ogórkowa z ryżem200g |
Woda, ryż, ogórek kiszony(woda, ogórek, koper, czosnek), śmietana(białka mleka, żywe kultury bakterii), marchew, pietruszka, seler |
Bułka mleczna1szt. |
Mąka pszenna, jaja, drożdże, sól |
Szynka z pieca15g
Pomidor, ogórek zielony |
Mięso wp. 98%, woda, sól, przyprawy
|
Pierogi z serem polane masełkiem100g |
mąka pszenna, ser biały półtłusty, , jaja, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii), cukier |
Mus owocowy100% 226kcal |
Przecier z bananów, jabłek, truskawek |
|
Herbata z cytryną150g, 281kcal |
|
Kompot150g, 580kcal |
Woda, jabłka, maliny, cukier |
|
|
|
Czwartek 25.04.2024 |
Chleb pszenno-żytni z masłem30g |
mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii), miód |
Rosół z makaronem200g |
Woda, dramstik, makaron(mąka pszenna, jaja, woda), , marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki |
Kisiel malinowy100g |
Woda, mąka ziemniaczana, maliny, woda |
Płatki miodowe na mleku100g |
Mleko2%, mąka pszenna pełnoziarnista, kukurydziana, ryżowa, syrop z pszenicy i słodu jęczmiennego, miód |
Ziemniaki 150g |
Ziemniaki z wody |
Kruchy rogalik30g |
Mąka pszenna, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii), jaja, cukier |
|
Bitki w sosie własnym75g |
Schab b/k, cebula, czosnek, olej rzepakowy, przyprawy |
232kcal |
|
|||
Banan, 245kcal |
|
Surówka z selera 60g |
Seler, j. naturalny(mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) |
|
|
|
|
|
Kompot150g, 548kcal |
Woda, maliny, jabłka, cukier |
|||
Piątek 26.04.2024
|
Chleb mieszany z masłem30g |
Mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii) |
Zupa pomidorowa z makaronem200g |
Woda, przecier pomidorowy, makaron(jaja, mąka pszenna, woda), śmietana(białka mleka, żywe kultury bakterii), marchew, pietruszka, seler |
Galaretka z owocami100g
|
Woda, galaretka truskawkowa, borówki, truskawki |
Makrela w pomidorach15g,
|
Filet z makreli63%, sos pomidorowy35%, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny |
Ziemniaki150g
|
Ziemniaki z wody
|
Wafle kukurydziane 201kcal |
Mąka kukurydziana, sól, zawiera śladowe ilości glutenu |
|
Herbata z cytryną150g, śliwka |
|
jajko sadzone1szt. |
Jaja, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii) |
|
|
|
|
|
Mizeria z ogórków60g |
Ogórek , jogurt naturalny(mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii), szzczypiorek |
|
|
|
Kawa biała150g, 277kcal |
Mleko, kawa inka(jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy-prażone |
Kompot150g, 476kcal
|
Woda, jabłka, porzeczka, cukier |
Mandarynka, 215kcal |
|
|
Poniedziałek 29.04.2024 |
Chleb z masłem30g |
Mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii) |
Zupa porowa z grzankami200g |
Woda, por, chleb, śmietana(białka mleka, żywe kultury bakterii), marchew, pietruszka, seler |
Chleb z masłem30g |
Mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii) |
Płatki kukurydziane na mleku100g
|
Mleko, płatki kukurydziane bezglutenowe(gryz kukurydziany, cukier, sól) |
Placuszki drożdżowe z bananami75g |
Mleko2%, mąka pszenna, jaja, banany, drożdże, sól, cukier puder, olej rzepakowy |
Kabanos wieprzowy15g
Papryka czerwona
|
Mięso wieprzowe od szynki, woda, sól, przyprawy
|
|
Marchewka do chrupania 260kcal
|
|
Kompot150g 525kcal |
Woda, truskawki, jabłka, cukier |
Herbata owocowa150g 281kcal
|
|
|
Wtorek 30.04.2024 |
Kajzerka z masłem30g |
Mąka pszenna, woda, drożdże, sól, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii) |
rosół z makaronem200g |
Woda, kurczak, makaron(mąka pszenna, jaja, woda), marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki |
Jogurt waniliowy140g |
Mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii, aromat waniliowy |
Twarożek ze szczypiorkiem15g |
Serek śmietankowy, białka mleka, sól, szczypiorek |
Ziemniaki150g |
Ziemniaki z wody |
Chrupki kukurydziane, 214kcal |
Kukurydza89,4(grys kukurydziany), ziarna kukurydzy, sól himalajska |
|
Kakao150g, gruszka 280kcal |
Mleko2%, kakao naturalne |
Filet z kurczaka duszony w ziołach70g |
Filet z kurczaka, masło(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii), przyprawy |
|
|
|
|
|
Marchewka z jabłkiem60g |
marchew, jabłko, jogurt naturalny(mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) |
|
|
|
|
|
Kompot150g, 520kcal
|
Woda, śliwki, maliny, cukier |
|
|
|
Środa 1.05.2024 |
|
|
1-MAJA Dzień wolny |
|
|
|
Czwartek 2.05.2024 |
|
|
Dzień wolny |
|
|
|
Piątek 3.05.2024 |
|
|
3-MAJA Dzień wolny |
|
|
|
Alergeny pokarmowe- wytłuszczonym drukiem Do przygotowania posiłków używane są przyprawy :pieprz, z. angielskie, l. laurowy, majeranek, oregano ,bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka
W jadłospisie zastrzega się prawo do zmian Woda niegazowana do picia
Dyrektor kucharka intendent